İzleyiciler

14 Kasım 2019 Perşembe

Kitap Tanıtımı 2 : "Bir Muamma Sanat Hayat Aforizmalar" Ali Artun

Yeniden merhaba 🙋 
Bu aralar çokça yazma sebebim çalışma saatleri arasında mola zamanlarımı en verimli burda geçirdiğimi düşündüğümden :) Okudukça paylaşma isteği duyuyorum. Bu da demek oluyor ki yeni bir kitapla tanışacağız. Uzatmadan sözü hemen bugün ki kitaba getiriyorum çünkü benim çok severek okuduğum ve diğer kitaplarını da zevkle aldığım, sıkı takipçisi olduğum Ali Artun'nun kitabı.  Söylemeden geçemeyeceğim kitaplarının renklerini ayrı bir seviyorum. 
O halde başlayalım.


Kitabın kapağını açtığımızda ilk sayfalardan birinde şu sözle karşılaşıyoruz: "Sanat-hayat karşıtlığı ne şekilde belirirse belirsin çözümsüzdür." Octavio PAZ
Bu kitap sanatçılardan, düşünürlere bir çok bilinen insanın sanat-hayat aforizmalarından seçkilerle hazırlanmış. Foucalt'dan Nietzche, Derrida'dan Maleviç'e kadar. Bu kitabın en güzel tarafı ise istediğiniz sayfayı açıp okuyabilirsiniz :) 
Kitabın içinde benim fazlasıyla beğendiğim bir bölüm var Gaston Bachelard'a ait. "...Jean Lescure bir ressam hakkında şunları söylüyor: "Lapicque, yaratıcı faliyetin en az hayatın kendisi kadar şaşırtıcı olmasını talep eder". Bu durumda sanat, hayatın çoğaltılmasıdır; bilincimizi harekete geçiren, uyuklamaktan uzak tutan bir çeşit şaşırtmaca yarışıdır...167 (Artun, 2015, s.108)."
Hala okumadıysanız mutlaka okuyun diyorum.


12 Kasım 2019 Salı

Kitap Tanıtımı 1 : "Sanat Nedir*" Arthur C. Danto


İlk paylaşımımız olarak ben Arthur C. Danto'nun "Sanat Nedir*" kitabını seçtim. Danto bu kitapta herkesin farklı bir yorum getirdiği ve kendince bir tanım yaptığı, fakat kimsenin tam anlamıyla kavramın karşılığı budur diyemediği bir soruya yanıt arıyor. Danto kitabında, sanat eserini sanat eseri kılan şeyin ne olduğuna, kendine göre bir şeyin sanat eseri olması için gerekli kriterlere değiniyor. Kitabı okuduğunuzda göreceksiniz, ünlü düşünürlerden büyük sanatçılara kadar sanata dair pek çok konu ele alınmış. Buraya yazarken baktığımda kitapta bir çok yere işaret koyduğumu gördüm. Ve bu kitapta beni en çok çeken bölümlerden biri "Altmışların en güzel yanı, herhangi bir şeyin sanat eseri olabileceğinin yavaş yavaş farkına varılıyor olmasıydı (Danto, 2015, s.115)." cümlesiyle başlayan bölümdür. Eğer sanata yakından uzaktan bir ilginiz varsa okumadan geçmeyin. 




Yeni Bölüm : "Kitap Tanıtımı" :)

Sayfamı ziyaret eden herkese merhaba :) Blog sayfamda bazı okunmaların fazla olduğunu gördüğümden ve artık bunun gerekli olduğunu düşündüğümden yeni bir bölüm açmaya karar verdim "Kitap Tanıtımı". Daha önceki bir yazımda da bahsettiğim gibi burası ile ilgilenemediğim dönemde iş hayatımın haricinde bir eğitim sürecim oldu. Hem eğittiğim hem eğitildiğim anlamlı ve keyifli bir süreçti, bir o kadar da yorucu..:) Lise döneminden beri kitap ve sanat dergileri biriktirme gibi bir hastalığım vardı. Ama sorun şu ki aşırı kitap ve dergi alıyor fakat aldıklarımın hepsini okuyacak kadar çok zaman bulamıyordum. Benim dururumu tam karşılamasa da uzak doğuluların tsundoku dedikleri sendromun biraz farklı bir versiyonu yaşadığımı düşünüyorum. İçeriğini beğendiğim her kitabı alma, sadece bununla kalmayıp tabletime e-kitaplar yükleme, kitaplarımı kimseyle paylaşmama ama hediye olarak kitap alma, maaş günleri ilk uğrak yerimin kitapçılar olması gibi tatlış aktiviteler falan.
Sonuç olarak zaman ilerledikçe aldığım kitaplar fazlasıyla birikti ve elimdeki kitaplarda katlanarak büyüdü. Ve işte o beklenen gün gelmişti... Araştırma yaptığım dönemde hepsini okuma fırsatı bulacaktım ve buldum. Kocaman 3 yılımı okumaya ve araştırmaya ayırdım. Hem tezimi yazdım, hem biriktirdiklerimi okuduğum çok muazzam bir dönemdi. Madem bu kadar şey biriktirdim o halde bunları paylaşmalıyım ki, ihtiyacı olan insanlarda aradıklarını belki burada bulabilirler dedim ve minnoş kitaplarım için bir bölüm açtım. Artık her hafta bir kitap paylaşımı yapıp içeriği hakkında ufak bilgiler vereceğim. Umarım faydalı bir başlık olur.

O halde bir bibliyofilin dünyasına hoş geldiniz 😊

10 Kasım 2019 Pazar

LENS'19 Görülen Şeyler

Sanat ve sanatçı sever arkadaşlara çağrı! :) 
Bilindiği gibi blog sayfamdan olabildiğince sergi duyuruları yapmaya çalışıyorum ve İstanbul'daki sergilerin bir çoğuna ben de giderek takip ediyorum. Değişen çağın sanat anlayışına uzak kalmamak adına, sizlerinde takipte kalmanız umuduyla. Sanat iyileştirir! :)



2012 yılında her disiplinden üretimin izleyici ile buluşmasını sağlamak için yola çıkan Mixer, sadece fotoğrafa odaklanan bir sergi serisi olan Lens'i hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bu sene ilki Sena Çakırkaya küratörlüğünde gerçekleşecek sergi serisi, gelecek yıllarda farklı temalar ya da tekniklere odaklanarak Türkiye'de ve dünyada fotoğrafın izlerini takip edecek.

17 Ekim - 30 Kasım 2019 tarihleri arasındaki sergi, fotoğrafın teknik ve kavramsal sınırları üzerine düşünen, onu bir deney alanı olarak ele alan sanatçılara ve çalışmalarına odaklanıyor. Sergi kavramsallık, performans ve tekniği buluşturan deneyselliğe bir övgü niteliğinde. Fikir ve üretim arasındaki mesafeyi ortadan kaldıran, hayal gücü ve özgün düşünceye hareket alanı tanıyan çalışmalar sergide bir araya geliyor. Kameranın düşünceleri veya olayları aktaran bir araç olarak kullanılmasının ötesinde; fotoğraf olgusunu farklı yaklaşımlarla geliştirme girişimlerini görüyoruz. Hakim teorilerin gölgesinde kalmadan görüntüye, sürece ve düşünceye hakkını verme çabası öne çıkıyor. 

Güncel fotoğraftaki malzeme ve teknik çeşitliliğin geri dönüşüne paralel olarak, kamerasız fotoğraflar, bilgisayar üretimi imgeler veya fotoğrafa analog, dijital, fiziksel müdahaleler gibi birçok farklı yaklaşım sergide bir araya geliyor. Sergi 1970’lerden itibaren, Türkiye’de bu deney alanının izini sürerek görüntünün kendisini hem çıkış hem de varış noktası olarak ele alıyor. 

Sergi kapsamında 19 Ekim saat 16:00-18:00 arasında sergi küratörü Sena Çakırkaya moderatörlüğünde, sanatçılardan Selim Süme, Orhan Cem Çetin ve Selen Solak'ın katılımı ile konuşma düzenlenecektir. 15 Kasım Cuma günü ise sergi sanatçılarından Yusuf Murat Şen ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Alternatif Fotoğraf Atölyesi ziyareti gerçekleştirilecektir.

Sanatçılar: Barbara - Zafer Baran, Kerem Ozan Bayraktar, Melis Cantürk, Orhan Cem Çetin, Görkem Ergün, Baha Gelenbevi, Ahmet Öner Gezgin, Cemil Batur Gökçeer, Ege Kanar, Sabit Karamani, Zeynep Kayan, Şahin Kaygun, Cansu Korkmaz, Aslı Narin, Selen Solak, Selim Süme, Sergen Şehitoğlu, Yusuf Murat Şen, Sencer Vardarman



Kaynak:www.mixerarts.com